Jotun & Duurzaamheid
Als één van ’s werelds grootste verfproducenten ter wereld wil ook Jotun bijdragen aan het milieu en de samenleving. Jotun levert al tientallen jaren een bijdrage aan het milieu door producten en oplossingen van hoge kwaliteit aan te bieden. Met het hoofdkantoor in Scandinavië, loopt Jotun, net zoals veel andere Scandinavische bedrijven, voorop betreft duurzaamheid en milieuwetgeving.
Toen veel verfmerken nog volop alkyd in hun producten gebruikten ontwikkelde Jotun de waterverdunbare DEMIDEKK producten. Deze producten waren vernieuwend en innovatief zo’n 40 jaar geleden. Ook was Jotun ver voor de wettelijk vereiste termijn klaar voor de Europese VOC-regelgeving. Daarbij is de levensduur van veel Jotun producten aanzienlijk langer dan die van concurrenten.
Behalve het produceren van kwalitatieve producten zet Jotun zich in voor het milieu door productieprocedures toe te passen die gericht zijn op vast afval en energiebesparing, recycling en de implementatie van de ISO 14001- en OHSAS-certificering in de fabrieken wereldwijd. Het wereldwijde R&D-team is voortdurend bezig met innovatie. Jotun blijft coatings ontwikkelen met innovatie. Jotun blijft coatings ontwikkelen met lagere VOC’s en producten die verschillende ondergronden nog beter en langer beschermen.
Jotun Greensteps
Jotun erkent haar verantwoordelijkheid naar haar leefomgeving. In 2011 is het Jotun Greensteps platform opgericht. Middels dit platform worden prestaties ten aanzien van haar leefomgeving gemeten en biedt het platform een kans om Jotun’s duurzame bedrijfsprofiel te presenteren.
Het Jotun Greensteps programma bevat de 5 onderstaande speerpunten:
- Reduceren VOC emissies
- Reduceren van schadelijke grondstoffen
- Reduceren van energiegebruik
- Verlagen CO2 emissies
- Verminderen van afval
Jotun streeft ernaar klanten groenere producten aan te bieden die tegelijkertijd hoge kwaliteits- en betrouwbaarheidsnormen voor producten hanteren. Dat betekent dat Jotun een groot deel van de producten VOC-vrij maakt en bij andere producten het percentage aanzienlijk verlaagt. VOC’s (vluchtige organische stoffen) worden traditioneel gebruikt als oplosmiddelen in verfproducten. Deze stoffen kunnen chronische gezondheidseffecten veroorzaken en bijdragen tot een hoog niveau van ozon en smog en zijn daarom in veel landen gereguleerd. Gevaarlijke grondstoffen worden vervangen door minder gevaarlijke alternatieven en bij het bouwen van nieuwe gebouwen of bij het onderhouden of uitbreiden van bestaande gebouwen, is energieverbruik een belangrijk aandachtspunt.

Het Nordic Swan Ecolabel is opgericht in 1989 door de Nordic Council of Ministers als een vrijwillig ecolabel voor de landen: Denemarken, Finland, IJsland, Zweden en Noorwegen. Het Nordic Swan Ecolabel is de grondlegger van de ISO14024 Type 1 ecolabels, GEN, de Global Ecolabelling Network. Het Nordict Ecolabel is vergelijkbaar met het Europees Ecolabel of het Nederlandse Milieukeur. Producten met dit logo zijn dus één van de minst milieubelastende in zijn soort.

BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assesment Method en werd oorspronkelijk ontwikkeld en geïntroduceerd door het Building Research Establishment (BRE). BREEAM NOR is specifiek ontwikkeld voor Noorwegen en is aanvullend op de internationale BREEAM standaard.