Het duurzaam behandelen van Canexel gevelbekleding

Canexel is een kant en klaar gevelbekledingsysteem op basis van geperste houtvezels en heeft een kunststof toplaag die in de fabriek wordt voorzien van een lakafwerking. Om de gevelbekleding een houtstructuur te geven wordt er tijdens de persgang een houtprofiel in geperst .Echter zien wij in de praktijk steeds vaker dat deze duurzame toplaag niet goed bestand is tegen weersinvloeden van buitenaf. Vooral aan de regenkanten en op de kopse kanten is het materiaal kwetsbaar. Indien de toplaag niet goed onderhouden wordt, zal deze toplaag net zoals bij een slecht onderhouden houtsoort gaan verweren. Meermaals zijn wij op locaties ook Canexel geveldelen tegengekomen die aan het verpoederen waren of waar verkleuring was ontstaan.

Toepassingen

Omdat Canexel gemakkelijk kan worden verwerkt kent het vele toepassingsmogelijkheden. Voornamelijk wordt Canexel rondom gebruikt als gevelbekleding van chalets/stacaravans op vakantieparken en campings. Ook bij nieuwbouw en renovatieprojecten wordt er vaak overgestapt naar een afwerking van Canexel.

Onthechting

Verpoederende ondergrond

Waarom toch schilderen in plaats van vervangen?

Op internet kom je adviezen tegen om het Canexel te vervangen in plaats van te schilderen omdat het te veel werk zou zijn en het te kostbaar is om om de paar jaar een schilder te laten komen. De schilder hoeft echt niet om de paar jaar te komen en zelf kan je ook de kwast laten liggen als je er voor kiest de Canexel gevelbekleding te schilderen met de Demidekk Ultimate Täckfärg. Vooral bij tijdige aanpak ben je zeker van een onderhoudsarm systeem. Deze dekkende beits uit Noorwegen zorgt voor lange onderhoudsintervallen. Tevens heeft de Demidekk Ultimate Täckfärg een zeer hoge elasticiteit en werkt mee met de gevelbekleding. Dit voorkomt dat er barsten en scheuren ontstaan in de ondergrond. Hierdoor kan er geen vocht van buitenaf in de ondergrond treden en is de gevelbekleding voor jaren beschermd. Tevens is de Demidekk Ultimate Täckfärg vochtregulerend en sluit het de Canexel gevelbekleding, in tegenstelling tot een lak, niet af. Als de gevelbekleding wordt afgewerkt met een laklaag is de kans aanwezig dat er scheurvorming ontstaat en in het slechtste geval de verflaag zich onthecht van de ondergrond.

Verleng de duurzaamheid van het verfsysteem met jaarlijks onderhoud

Waarom niet onderhoudsvrij in plaats van onderhoudsarm? Een onderhoudsvrij verfsysteem kan geen enkele verffabrikant garanderen en bestaat simpelweg niet. Het goed onderhouden van de ondergrond is essentieel om de duurzaamheid te verlengen. Bij een matte afwerking is de kans bijvoorbeeld eerder aanwezig dat vuil zich aanhecht op de ondergrond. Of wat dacht je van opspattend vuil tegen de onderkant van je chalet? Wil je echt zo lang mogelijk genieten van het schilderwerk, door er toch zo weinig mogelijk tijd en kosten aan te besteden gebruik dan de Jotun Kraftvask. Door periodiek het Canexel te reinigen met een sopje van water en Kraftvask verleng je de duurzaamheid van het verfsysteem gegarandeerd. Neem bijvoorbeeld de gevel mee tijdens het zemen van de ramen. Want onze ramen zemen doen we tenslotte toch ook allemaal?

Het behandelen van kunststof gevelbekleding

Instructievideo

N.B:

  • Zowel de eerste als tweede laag dienen worden aangebracht met een natte laagdikte van circa 120 micrometer. Droge laagdikte dient minimaal 45 micrometer te zijn.
  • Bij voorkeur aanbrengen met een platte acrylic kunsthaarkwast om voldoende laagdikte te kunnen aanbrengen.
  • Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg niet verwerken onder de 5°C en/of een luchtvochtigheid boven de 85%.
  • Het product niet verwerken in de volle zon.
  • Pas geen siliconen houdende kit toe.